Żywienie w chorobach trzustki. Mukowiscydoza.

Szkolenie przepełnione medyczną terminologią ale skupiające się na zaleceniach dietetycznych. Po krótkim przekroju anatomii trzustki, przechodzimy do jej funkcji. Omówione zostaną narażenia zdrowotne związane z tym organem, ważne jednostki chorobowe z punktu widzenia dietetyka oraz zalecenia żywieniowe dotyczące ich leczenia. Podczas szkolenia będzie odbywać się także część praktyczna.

TEMATYKA:

  • budowa trzustki
  • czynność zewnątrz i wewnątrzwydzielnicza trzustki
  • ostre zapalenie trzustki: definicja, epidemiologia, etiologia, obraz kliniczny, rozpoznanie, leczenie
    i postępowanie dietetyczne
  • przewlekłe zapalenie trzustki: definicja, epidemiologia, etiologia, obraz kliniczny, rozpoznanie, leczenie i postępowanie dietetyczne
  • mukowiscydoza: wprowadzenie do problemu choroby, postępowanie dietetyczne i leczenie

KOSZT SZKOLENIA: 250 zł/ osobę/ 6-8 h (w zależności od grupy szkoleniowej)

TERMINY SZKOLENIA: 25. 10 KATOWICE

ZAPISZ SIĘ NA SZKOLENIE: formularz zgłoszeniowy

„Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”
L .L. Pauling