Żywność funkcjonalna i możliwości jej wykorzystania w leczeniu

Często termin żywność funkcjonalna jest mylony z tak zwaną żywnością wygodną, która tak naprawdę jest tylko prosta w przygotowaniu. Żywność funkcjonalna jest to grupa produktów spożywczych, która wykazuje szczególny wpływ prozdrowotny na ludzki organizm. Dzieje się tak ze względu na zawartość w niej substancji biologicznie czynnych. Jest ona wykorzystywana w leczeniu otyłości, profilaktyce schorzeń dieto zależnych. Pomimo jej dobroczynnej roli jest mało doceniana przez pacjentów ze względu na brak wiedzy. Jak się okazuje może być lekarstwem. W Polsce konsumenci nie są świadomi w wyborze takiej żywności, podczas gdy w Japonii od lat jest popularna.

TEMATYKA SZKOLENIA:

  • podstawowe pojęcia dotyczące żywności funkcjonalnej, FUFOSE
  • probiotyki i prebiotyki
  • żywność wysokobłonnikowe
  • chitosan
  • polifenole roślinne
  • żywność funkcjonalna i jej zastosowanie w praktyce

KOSZT SZKOLENIA: 250 zł/ osobę / 6-8 h (w zależności od grupy uczestników)

TERMIN SZKOLENIA:

  • 17. 10 KATOWICE
  • 28. 11 KATOWICE

ZAPISZ SIĘ NA SZKOLENIE: formularz zgłoszeniowy