ZAGROŻENIA OTYŁOŚCI

Nadmierna masa ciała przede wszystkim kojarzy nam się z problemem estetyki wyglądu zewnętrznego. Nauki medyczne natomiast patrzą na ten problem z zupełnie innej perspektywy. Otyłość stanowi ryzyko wielu powikłań. Liczba schorzeń, które współistnieją z nadmierna masą ciała ciągle rośnie. Należą do nich: cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, ryzyko powikłań sercowo- naczyniowych, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, kamica pęcherzyka żółciowego, stłuszczenie wątroby i wielu innych.

Jak się okazuje dużym problemem staje się przewlekły stan zapalny towarzyszący otyłości. Tkanka tłuszczowa jest bardzo aktywna. Wydziela ona szereg czynników wpływających niekorzystnie na naszą równowagę, działających prozapalnie, zwiększających ryzyko chorób nowotworowych. Do tych związków należy interleukina 1, czynniki martwicy nowotworów, adipokiny. Otyłość jest jedną z najczęściej występujących chorób, ma rozmiar pandemii. Przyczyn narastającego problemu upatruje się w nieprawidłowym stylu życia. Nadmierna podaż kalorii do organizmu i mała aktywność fizyczna to główne przyczyny przyrostu masy ciała.

Profilaktyka zdrowotna i propagowanie prawidłowych zachowań żywieniowych są w tej sprawie kluczowe. Ważna jest rola dietetyków w edukacji żywieniowej pacjentów. Racjonalna i zbilansowana dieta odchudzająca nie powinna tylko odchudzać, ale przede wszystkim uczyć zdrowych nawyków żywieniowych. Po zakończeniu kuracji, pacjent powinien potrafić sam przygotować sobie posiłku według własnego przepisu zgodnie ze wskazaniami zdrowotnymi.