Nowy nabór na szkolenie: „Ocena ilościowa i jakościowa jadłospisów dekadowych”

Szanowni Państwo, jeden z Katowickich szpitali, poprosił nas o zorganizowanie szkolenia na temat: „Ocena ilościowa i jakościowa jadłospisów dekadowych” Jednak w/w szpital nie dysponuje odpowiednią liczbą uczestników. Szukamy więc dodatkowych osób chętnych. Termin szkolenia i miejsce dowolne, w zależności od potrzeb uczestników. Szczegóły poniżej: Ocena jadłospisów dekadowych (ocena jakościowa i ilościowa) w zakładach żywienia zbiorowego.

Szkolenie 1 dniowe. 6 h – 8 h zegarowych/ dzień minimum

CENA szkolenia jest uzależniona od liczby uczestników:

  • 3- 5 uczestników 160 zł za każdą osobę
  • 6- 10 uczestników 120 zł za każdą osobę
  • 10 i więcej 90 zł za każdą osobę

W cenie szkolenia zawiera się:

  • certyfikaty uczestnictwa w szkoleniu (imienne dla każdej osoby uczestniczącej w szkoleniu)
  • materiały szkoleniowe dla każdego uczestnika (skrypt prezentacji/ notes/ długopis/ teczka)
  • zimne napoje
  • wynajem sali szkoleniowej
  • honorarium osoby przeprowadzającej szkolenie (minimum tytuł magistra dietetyki)

Plan szkolenia:

  1. Charakterystyka składników odżywczych i ich funkcji oraz norm w poszczególnych grupach ludności (białka, tłuszcze, węglowodany).
  2. Charakterystyka witamin i składników mineralnych szczególnie istotnych w żywieniu szpitalnym pacjentów, metody oceny ich zawartości ilościowej w produktach spożywczych.
  3. Podstawowa przemiana materii, całkowita, wydatek energetyczny dla poszczególnych grup ludności, ocena wartości energetycznej jadłospisu.
  4. Teoretyczny opis metody oceny jakościowej jadłospisów dekadowych.
  5. Jak ocenić:
    -kolorystykę potraw
    -konsystencję
    -sposób przyprawienia
    -jakość użytych surowców
    – zagęszczeni potrawy
    -skład posiłków podstawowych, liczbę, ilość
    -dobór produktów spożywczych
  6. Analiza sensoryczna podstawowych smaków- ćwiczenia.
  7. Dobór produktów spożywczych w modelowych dietach leczniczych.
  8. Metoda oceny jakościowej:
    a) Według dr Zofii Bielińskiej
    b) Według skali 5 –stopniowej
    c) Punktowa ocena jadłospisu
  9. Ćwiczenia praktyczne w parach oceny jadłospisu
  10. Ocena ilościowa
    a) Obliczenie wartości odżywczej jadłospisu: energia, składniki odżywcze
    b) Średnioważona norma żywienia
    c) Obliczenie ilości produktów zaplanowanych do realizacji jadłospisu i porównanie z zapotrzebowaniem poszczególnych grup ludności
  11. Złożenia do planowanych diet leczniczych
  12. Wpływ stanu odżywienia na jakość leczenia szpitalnego i jego koszty.

Formularz zgłoszeniowy