Często termin żywność funkcjonalna jest mylony z tak zwaną żywnością wygodną, która tak naprawdę jest tylko prosta w przygotowaniu. Żywność funkcjonalna jest to grupa produktów spożywczych, która wykazuje szczególny wpływ prozdrowotny na ludzki organizm. Dzieje się tak ze względu na zawartość w niej substancji biologicznie czynnych. Jest ona wykorzystywana w leczeniu otyłości, profilaktyce schorzeń dieto zależnych. Pomimo jej dobroczynnej roli jest mało doceniana przez pacjentów ze względu na brak wiedzy. Jak się okazuje może być lekarstwem. W Polsce konsumenci nie są świadomi w wyborze takiej żywności, podczas gdy w Japonii od lat jest popularna.
TEMATYKA SZKOLENIA:
- podstawowe pojęcia dotyczące żywności funkcjonalnej, FUFOSE
- probiotyki i prebiotyki
- żywność wysokobłonnikowe
- chitosan
- polifenole roślinne
- żywność funkcjonalna i jej zastosowanie w praktyce
KOSZT SZKOLENIA: 250 zł/ osobę / 6-8 h (w zależności od grupy uczestników)
TERMIN SZKOLENIA:
- 17. 10 KATOWICE
- 28. 11 KATOWICE
ZAPISZ SIĘ NA SZKOLENIE: formularz zgłoszeniowy