CYNAMON A CUKRZYCA TYPU 2

Cynamon to popularna przyprawa otrzymywana z kory cynamonowca. Występuje w postaci, proszku lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Ma kolor ciemno brązowy. Dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu zawdzięczamy mu cudowny aromat. Jest to bardzo intensywna przyprawa, piekąca o słodkawej nucie. Nadaje się i jest wykorzystywana do dań mięsnych i deserów ale także w przemyśle do produkcji perfum i zapachów. Cynamonowce z których pozyskuje się cynamon należą do roślin leczniczych. Od wieków stanowi jedną z podstaw medycyny naturalnej. Już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o cynamonie i jego właściwościach rozgrzewających w chińskiej księdze zielarskiej.

W czasach historycznych cynamon był wykorzystywany jako:

  • środek pobudzający krążenie i zwiększający przyswajalność innych substancji,
  • środek utrzymujący higienę jamy ustnej,
  • środek niwelujący problemy trawienne,
  • środek pozwalający zwalczać bóle mięśniowe i menstruacyjne,
  • stanowił ratunek dla przeziębionych.

Dzisiaj wiemy, że cynamon:

  • Wykazuje silne działanie dezynfekujące.
  • Ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne (wykazano, że ekstrakt z cynamonu ma działanie bakteriobójcze w stosunku do Salmonella typhimurium i Escherichia coli) oraz hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni i drożdżaków (np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida).
  • Ma właściwości przeciwzapalne.
  • Olejek eteryczny pozyskiwany z cynamonu ma właściwości wzmagające apetyt.
  • Poprawia dopływ krwi do mózgu, jak i ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu. Co przekłada się na rozjaśnienie umysłu, lepszą pamięć, poprawioną koncentrację.
  • Jest afrodyzjakiem, który głównie wpływa na płeć żeńską.
  • Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Co sprzyja oczyszczeniu organizmu i zrzuceniu kilogramów masy ciała.
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne (pomaga zwalczać wolne rodniki w organizmie, opóźnia proces starzenia).
  • Wspomaga trawienie, rozgrzewa.
  • Może obniżyć poziom cukru we krwi (poprawia zdolność przetwarzania glukozy i insuliny).

W medycynie azjatyckiej cynamon jest od wieków stosowany jako lek na „chorobę pragnienia” czyli cukrzycę. Badania kliniczne u 46 pacjentów zostały przeprowadzone z zastosowaniem wyciągu cynamonowca, by sprawdzić od wieczną teorie jego dobroczynnego działania. Grupa kontrolna przyjmowała placebo. Dowiedziono, że poziom glukozy na czczo w grupie przyjmującej cynamon był istotnie obniżony. Wykazano korzystny wpływ cynamonu na parametry glikemiczne: współczynnik HOMA oraz lipidowe (cholesterol i trójglicerydy) a także stężenie enzymów wątrobowych.

Projekt i realizacja - zatorski.eu - profesjonalne strony internetowe dla biznesu - Powered by WordPress