PRAKTYCZNE ASPEKTY DIAGNOSTYCZNE CHORÓB W PORADNICTWIE DIETETYCZNYM I ŻYWIENIOWYM

  • WARSZAWA 31.10 i 16. 01 (sobota)
  • WROCŁAW 22.11 (sobota)
  • KRAKÓW 29.11 (niedziela)

Cena: 250 zł od osoby (cena stała, promocyjna, nie łączy się z promocją 50% dla studenta i 30% dietetyk pracujący )

  1. Wstęp. Rodzaje badań diagnostycznych najczęściej wykorzystywanych w poradnictwie dietetycznym.
  2. Postępowanie w chorobach układu krążenia:
    a) dyslipidemie, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, choroba zakrzepowa- definicje i epidemiologia, obraz kliniczny, rozpoznanie, diagnostyka
  3. Postępowanie w chorobach dróg oddechowych
    a) astma, mukowiscydoza, POCHP-definicje i epidemiologia, obraz kliniczny, rozpoznanie, diagnostyka
  4. Postępowanie w chorobach układu pokarmowego:
    nudności, wymioty, biegunka, zaparcia, zapalenie żołądka, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy, choroba Leśniowskiego-Crohna, kamica pęcherzyka żołciowego, ostre i przewlekłe zapalenie trzustki-definicje i epidemiologia, obraz kliniczny, rozpoznanie, diagnostyka
  5. Postępowanie w chorobach endokrynologicznych:
    -niedoczynność i nadczynność tarczycy, zespół policystycznych jajników definicje i epidemiologia, obraz kliniczny, rozpoznanie, diagnostyka
  6. Badania diagnostyczne w chorobach nerek: badania laboratoryjne, ogólne badanie moczu, cechy fizyczne, morfologiczne i biochemiczne moczu, badania krwi.
  7. Badania objawów podmiotowych i przedmiotowych w chorobach układu krwiotwórczego, badania morfologiczne i laboratoryjne krwi.
  8. Ocena stanu odżywienia pacjenta, niedożywienia.
  9. Otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca.
  10. Ćwiczenia praktyczne z zakresu oceny i analizy wyników badań morfologicznych krwi i moczu anonimowych pacjentów. Dostosowywanie diety, kierunek dalej diagnostyki.

Projekt i realizacja - zatorski.eu - profesjonalne strony internetowe dla biznesu - Powered by WordPress