Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Blog

Mgr Małgorzata Waleriańczyk – Łyżniak
Dieta na miarę, czyli jak w praktyce pracować z pacjentem

Każdy kto zajmuje się zawodowo dietetyką i pracą z pacjentem wie, że wiedza teoretyczna zdobyta w trakcie studiów a praktyka to dwie różne kwestie. Oczywiście obie są niezbędne do prawidłowego wykonywania pracy.

Zaczynając od teorii. Jej znajomość jest konieczna. Poznanie chorób, schorzeń im towarzyszących, powiązań między nimi oraz zaleceń żywieniowych w danej jednostce wymaganych to obowiązek każdego dietetyka. Bez tych, przecież podstawowych wiadomości, nie może być mowy o kompetencjach i profesjonalnym podejściu do pacjenta, które to cechy są niezbędne w zawodzie. Wiadomym jest, że osoby zgłaszające się po pomoc są różne. Nie każdy kuracjusz ma problem tylko z nadmierną masą ciała. Bardzo często pojawiają się również inne zaburzenia, które przy układaniu jadłospisu należy uwzględnić. Zadaniem dietetyka jest pomóc a nie skrzywdzić pacjenta. Do zaleceń medycznych dodać należy wiedzę związaną z prawidłowymi nawykami żywieniowymi, czyli rozkład posiłków w ciągu dnia, ich jakość, wypijane płyny, aktywność fizyczną.

A co z praktyką?

I tu bardzo często okazuje się, że teoria nie jest taka łatwa do zrealizowania. Że to czego nauczyliśmy się podczas studiów, jest oczywiście bardzo ważne, ale wymaga pewnej elastyczności i modyfikacji. Czysta wiedza książkowa okazuje się nie do wykonania w praktyce. Powiedzenie „ma być tak, tak i tak” nie daje pożądanych efektów, ponieważ pacjent nie umie przełożyć tego na codzienne życie. I tu właśnie rolą specjalisty jest indywidualne podejście do każdej osoby. Polegać ma ono na uwzględnieniu, przy planowaniu diety, jej trybu życia, pracy, upodobań i możliwości kulinarnych. Tak by teoria stała się życiem powszednim.

Co dietetyk wiedzieć powinien?

Na pewno to, że koniecznym w pracy z pacjentem jest połączenie teorii z praktyką. Jedno z drugim musi iść w parze. Związane jest to z odrębnym podejściem do każdego pacjenta, wysłuchaniem i uwzględnieniem jego potrzeb i możliwości. A potem dodaniem do tych informacji wiedzy naukowej. Jest to gwarancja sukcesu. A na tym przecież nam zależy i dla siebie, i dla każdej osoby, która przychodzi do nas po poradę. W ten sposób postępuję ja w swoim gabinecie Przyjemność jedzenia i takiego działania uczymy również my, podczas naszych szkoleń w Palecie Diet.

Autor:

Mgr Małgorzata Waleriańczyk – Łyżniak

Przeczytaj kolejne artykuły naszego eksperta