Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Blog

Mgr Małgorzata Waleriańczyk – Łyżniak
Kilka słów o oleju rzepakowym

Oleje roślinne to źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników.

Zaliczamy do nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze czy stenole roślinne. A co możemy powiedzieć o oleju rzepakowym?

Olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy.

Właściwie możemy powiedzieć, że produkt ten jest naszym „dobrym narodowym” i od wielu już lat jednym z najpopularniejszych o ile nie najpopularniejszym olejem w Polsce.

Co go charakteryzuje?

Po pierwsze wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają korzystną rolę w profilaktyce miażdżycy. Zmniejszają one stężenie cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein LDL, sprzyjających rozwojowi tej choroby a zwiększają stężenie lipoprotein HDL. I tak osoby zamieszkujące rejon Morza Śródziemnego i spożywające duże ilości tych kwasów rzadko chorują na miażdżycę czy chorobę wieńcową. Dodatkowo odpowiednia ich podaż sprzyja spadkowi poziomu glukozy we krwi, głównie u pacjentów z cukrzycą typu 2. Po drugie olej rzepakowy ma bardzo korzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Wynosi on 2:1. Jest również bogaty w kwas alfa-linolenowy. NNKT zapobiegają miażdżycy, udarom i zawałom poprzez zwiększenie przepływu krwi przez naczynia wieńcowe. Regulują pracę układu sercowo – naczyniowego, krzepnięcie krwi, pracę przewodu pokarmowego, układu oddechowego, nerek oraz układu rozrodczego. Konieczne są do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej, mózgu czy siatkówki oka. Są także istotne dla prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży a osobom dorosłym ich obecność w diecie gwarantuje utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia. I po trzecie olej rzepakowy w swoim składzie ma najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych, których nadmierna ilość przyspiesza rozwój miażdżycy oraz nowotworów, m.in. prostaty i okrężnicy. W oleju tym znajdziemy także przeciwutleniacze.

Jak wykorzystać olej rzepakowy?

Tak naprawdę do wszystkiego. Można stosować go do smażenia, duszenia czy do przygotowania sosów do sałatek.

W związku z tym korzystajmy z oleju rzepakowego, oczywiście zgodnie z zasadą zdrowego rozsądku i umiaru. Smacznego.

Autor:

Mgr Małgorzata Waleriańczyk – Łyżniak

Przeczytaj kolejne artykuły naszego eksperta