Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Blog

Mgr Jolanta Czepułkowska
Wpływ żywienia na profilaktykę chorób nowotworowych

Zauważalna, w ostatnim czasie, tendencja wzrostowa zapadalności na choroby nowotworowe skłania do poszukiwania czynników o działaniu prewencyjnym. Dużą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych odgrywa styl życia. Według Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund International – WCRF) około 1/3 zachorowań na nowotwory można uniknąć dzięki utrzymaniu prawidłowej masy ciała, regularnej aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diecie.

Zgodnie z Amerykańskim Instytutem Badań nad Rakiem (American Institute for Cancer Research – AICR) właściwe żywienie może wspomóc profilaktykę chorób nowotworowych działając w sposób pośredni i bezpośredni. Pośrednie działanie wiąże się z wpływem sposobu żywienia na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Obecnie udowodniono silny związek między nadmiarem tkanki tłuszczowej w organizmie, a zwiększonym ryzykiem nowotworów przełyku, trzustki, jelita grubego, woreczka żółciowego, nerki, endometrium, jajnika, piersi i prostaty. Bezpośrednie działanie profilaktyczne wiąże się z udziałem związków chemoprewencyjnych w codziennej diecie.

Potencjał przeciwnowotworowy żywności jest uwarunkowany obecnością w niej biologicznie aktywnych składników do których między innymi zalicza się: polifenole, karotenoidy, glukozynolany, allicynę, a także błonnik pokarmowy.

Substancje biologicznie czynne zawarte w żywności mogą hamować proces karcynogenezy poprzez odziaływanie na każdy jej etap: inicjację, promocję i progresję.
Zgodnie z aktualną wiedzą najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe wynikające z obecności związków biologicznie czynnych wykazują produkty roślinne bogate w polifenole, warzywa kapustne i czosnkowe, soja i jej przetwory, zielona herbata oraz kurkuma.

Biorąc pod uwagę różnorodność składników bioaktywnych w żywności oraz ich synergistyczne działanie przeciwnowotworowe, najlepszym sposobem jest połączenie wyżej wymienionych substancji i produktów chemoprewencyjnych w jednym modelu żywienia.

W związku z tym, że są to produkty pochodzenia roślinnego, często badacze skupiają się na analizowaniu potencjalnych właściwości diety wegetariańskiej w zmniejszaniu ryzyka chorób nowotworowych. Istnieją już dowody na ochronną rolę diety wegetariańskiej w stosunku do nowotworów przewodu pokarmowego, piersi i prostaty.

Autor:

Mgr Jolanta Czepułkowska

Przeczytaj kolejne artykuły naszego eksperta