Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Przepisy


Kolacje – Zupa na zielono

Składniki 4 porcje:
  • 500 g cukinii
  • 3 pomidory
  • 200 ml bulionu jarzynowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej, oregano
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • natka pietruszki do ozdoby
Przygotowanie dania:

Na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty. Pomidory w kostkę i dodać do garnka. Dodać przyprawy, mieszać. Gotować przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 10 minut. Zaczekać aż zupa ostygnie, zmiksować na krem. Na koniec dodać do zupy jogurt, posypać pietruszką.