Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Przepisy


Obiady – Pierogi fit

Składniki 3 porcje:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
  • 180 ml bardzo cieplej wody
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 80 g chudego, mielonego twarogu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie dania:

Szpinak rozmrozić i wysuszyć. Do szpinaku dodać przyprawy, twaróg oraz czosnek, ser feta, dokładnie wymieszać. Na stolnicę wysypać pełnoziarnistą mąkę i tymianek, stopniowo dodawać ciepłą wodę, odrobinę oliwy, zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na 2-3 mm placek i zwykłą szklanką powycinać koła. Nałożyć w środek farsz, uformować pierogi, gotować 5 minut w osolonej wodzie.