Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Blog

Mgr Izabela Nowak
Główne przyczyny otyłości wśród polskich dzieci

Prognozuje się iż w Polsce każdego roku będzie przybywać 400.000 dzieci z nadwagą, a w tym 80.000 z otyłością. Obecnie z raportu NIK ( Najwyższa Izba Kontroli) wynika, że aż 22 % uczniów ma nadwagę lub otyłość, oznacza to, że co piąte dziecko ma nieprawidłową masę ciała (badanie przeprowadzone 2015/2016). Mimo zwiększonej dostępności do zdrowej żywności, ogólnodostępnych informacji, kampanii organizowanych w szkołach i specjalistów zajmujących się żywieniem; zauważalna jest tendencja wzrostowa otyłości, nadwagi oraz ich konsekwencji na zdrowie dzieci. Należy przyjrzeć się dokładniej przyczynom takiego zjawiska. Wymienia się bardzo wiele czynników.

Dzieciństwo i dojrzewanie są okresami krytycznymi w rozwoju otyłości, a także jej powikłań w wieku dorosłym, dlatego szczególnie w tym okresie dbać o odpowiednie odżywianie. Główne przyczyny nieprawidłowej masy ciała wśród dzieci to:

  • poprawa materialna, co prowadzi do większej ilości zakupów ( w tym jedzenia);
  • reklama w środkach masowego przekazu najcześciej produktów wysokoprzetworzonych kierowanych do dzieci;
  • zmiejszona aktywność fizyczna – do szkoły czy ze szkoły- poruszanie się samochodem, autobusem; zwolnienia z zajęć WF, sposób spędzania wolnego czasu- głównie siedzący, łatwa dostępność do multimediów – telefony, tablety, komputer;
  • ekspansja sieci hipermarketów oraz restauracji fast-food- łatwo dostępne i tanie jedzenie;
  • błędy żywieniowe:
  • brak regularności w spożywaniu posiłków;
  • częste podjadanie między głównymi posiłkami(głównie słodycze, owoce, słodkie jogurty, napoje;
  • duży odsetek dzieci pomija posiłki przedpołudniowe ( I i II śniadanie) na rzecz dużych obiadów/ obiadokolacji;
  • monotonia posiłków – korzystamy z tych samych produktów spożywczych;
  • zbyt mała podaż wody – większości są to słodkie napoje tj. wody smakowe, nektary, soki;
  • dieta uboga w warzywa i owoce;
  • mała ilość produktów pełnoziarnistych, dużo produtków z przetworzonej, oczyszczonej mąki,
  • wciąż mały odesetek odpowiedniej edukacji żywieniowej w szkole, wśród dzieci, rodziców i nauczyciel;
  • stołówki w szkołach – niewłaściwie zbilansowane obiady podawane uczniom w szkole; w ocenianych jadłospisach była zbyt duża zawartość białka, węglowodanów i tłuszczów, a zbyt duża podaż sodu – wynika z raportu NIK z 2017 r.
Ponieważ łatwiej zapobiegać, niż leczyć, dlatego większość działań i środków powinna być skierowana na profilaktykę. Głównymi jej zadaniami powinno być opracowanie programu edukacji żywieniowej w przedszkolach i szkołach. Dodatkowo, zwiększenie aktywności fizycznej wśród dzieci i ich rodzin. Należy pamiętać, że ruch to podstawa Piramidy Żywienia. Rodzice i nauczyciele muszą być zaangażowani w takie akcje, aby dawali dobry przykład do naśladowania swoim dzieciom/uczniom. Należy stworzyć infrastrukturę do ich realizacji, czyli odpowiednio wyposażone sale gimnastyczne oraz klasy edukacyjne.

Niestety polskie dzieci zaliczane są od kilku lat do najszybciej tyjących w Europie. W Polsce należy zwiekszyć nakłady na edukację zdrowotną oraz wprowadzać od szkół edukatorów żywieniowych, którzy będą podkreślać rolę odżywiania w naszym życiu. Propagowanie zdrowego stylu życia powinno być docelowo nie tylko wśród dzieci i młodzieży, ale również ważną rolę odgrywają rodzice i nauczyciele, którzy wspierają swoich podopiecznych. Na przykład wspólne zajęcia gotowania czy cyklicznie ogranizowane zajęcia sportowe są tutaj świetną formą na spędzania wspólnie czasu oraz nauki zdrowych nawyków.

Autor:

Mgr Izabela Nowak

Przeczytaj kolejne artykuły naszego eksperta