Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Blog

Mgr Izabela Nowak
Refluks żołądkowo-przełykowy – coraz częstszy problem zdrowotny.

Choroba refluksowa to coraz częściej spotykany w problem XXI wieku. Jest jednym z najczęstszych powodów objawów dyspeptycznych. W Ameryce Północnej problemem dotknięte jest od 18.1% – 27.8% populacji, w Europie odsetek ludności z objawami refluksu to przedział 8.8% – 25.9%, nie istnieją jednak różnice w zachorowaniach pod względem płci oraz wieku. Niepokojącym faktem jest narastający problem nadwagi oraz otyłości sprawiający, że GERD jest coraz częściej rozpoznawany w populacji dzieci i młodzieży . Warte podkreślenia jest to, że dolegliwości związane z refluksem występują we wschodniej części Azji zaledwie u 2.5%-7.8% populacji.
W krajach rozwiniętych jest najbardziej rozpowszechniona i dotyczy ona nawet co piątej osoby.

Wyróżniamy dwa rodzaje refluksów:

1) Refluks fizjologiczny – gdy przewód pokarmowy zarzucany treścią żołądkową jest szybko oczyszczany, nie występują żadne dolegliwości . Zdarza się u osób zdrowych, na ogół po obfitych, tłustych posiłkach. Nigdy nie występuje w nocy.

2) Refluks patologiczny – tzw. GERD, czyli refluks żołądkowo – przełykowy.

W gabinecie dietetyka pojawia się spora część pacjentów ze stwierdzoną chorobą refleksową przełyku ( GERD). Charakterystycznymi objawami z przewodu pokarmowego są:

  • Zgaga,
  • Ból w nadbrzuszu,
  • Uczucie cofania się treści żołądkowej do przełyku, czyli regurgutacja,
  • Odbijanie ( puste, kwaśne),

Objawami niecharakterystycznymi są:

  • Niekardiologiczne bole w klatce piersiowej,
  • Chrypka ( szczególnie poranna),
  • Uczucie przeszkody w gardle ( zaostrza się w trakcie posiłku),
  • Przewlekły, suchy kaszel

Zasadniczymi celami leczenia choroby refluksowej żołądkowo – przełykowej to:

  1. Spowodowanie ustąpienia objawów,
  2. Wygojenie się zmian nabytych w błonie śluzowej przełyku,
  3. Zapobieganie nawrotom oraz powikłaniom choroby .
Zrealizowanie tych 3 celów powinno poprawić jakość życia chorych. W chorobie refluksowej stosuje się leczenie: niefarmakologiczne ( zmiana stylu życia, nawyków żywieniowych), farmakologiczne ( leki hamujące wydzielanie kwasu solnego, zobojętniające kwas żołądkowy) oraz zabiegowe(operacyjne, endoskopowe).

Jak zmieniają się nawyki żywieniowe u osób cierpiących na chorobę refluksową?

  • zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie, normo kalorycznych o niewielkiej objętości,
  • należy spożywać ostatni posiłek 3 godziny przed snem,
  • posiłki nie powinny być w spożywanie w pośpiechu,
  • należy ograniczyć spożywanie owoców cytrusowych i ich soków tj. grejpfruty, cytryny, pomarańcze. Wymienione produkty przyczyniają się do powstania zgagi czy nawet odczuwania bólu w przełyku,
  • unikanie spożywania większych ilości ostrych przypraw np. chilli, curry, pieprz,
  • unikanie picia napojów gazowanych, alkoholu, mocnej herbaty oraz kawy (szczególnie na czczo). Kawa potęguje wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co nasila drażniące działanie treści żołądkowej przez jej wracanie do przełyku,
  • unikanie obfitych i tłustych posiłków,
  • unikanie warzyw cebulowych, kapustnych, szparagów, karczochów,
  • unikanie słodyczy (wyroby czekoladowe, torty, bitej śmietany), konfitur i dżemów wysokosłodzonych – nasilają one epizody refluksu,
  • nie powinniśmy kłaść się zaraz po jedzeniu, przynajmniej przez 30min. Utrudnia to oczyszczanie przełyku.
    Zalecana jest umiarkowana aktywność fizyczna trwająca 30min o średnim nasileniu (jazda na rowerze, pływanie). Powinno się unikać ćwiczeń od razu po posiłku – należy odczekać 2-3h.
Więcej na temat chorób układu pokarmowego oraz ich leczenia dietetycznego znajdziecie w naszym szkoleniu dietetycznym „Zasady żywienia i postępowanie u pacjentów z chorobami układu pokarmowego”.
Autor:

Mgr Izabela Nowak

Przeczytaj kolejne artykuły naszego eksperta