Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Przepisy


Obiady – Zupa krem z dyni

Składniki ok. 4-5 porcji:
  • pół cebuli: 50g cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 średniej wielkości marchewki (ok 100g)
  • 100g soczewicy czerwonej
  • 1000g dynia (zmieszane dwa rodzaje, oczywiście można użyć jednej odmiany)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka prażonego słonecznika
  • Przyprawy: po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, curry i cynamonu.
Przygotowanie dania:
Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę wraz z czosnkiem przysmażyć na oleju. Dodać marchewki, dynię i soczewicę, następnie zalać bulionem i gotować do miękkości (ok. 30 min). Na początku gotowania dodać wszystkie przyprawy. Po przestudzeniu zmiksować na krem. Przełożyć porcję kremu do salaterki. Na koniec ozdobić mleczkiem kokosowym i prażonym słonecznikiem. (można użyć również pestek dyni). Smacznego!