Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Blog

mgr Donata Krawczyk
Dieta w hiperurykemii

Hiperurykemię definiuje się jako stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi powyżej 6,8 mg/dl (404 µmol/l). Przyczyną może być zwiększona produkcja kwasu moczowego, zmniejszone wydalanie tej substancji lub połączenie obu tych procesów. Do działań zmierzających do zmniejszenia stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi należy wprowadzenie przez pacjentów diety z ograniczeniem ilości pokarmów mięsnych, podrobów, owoców morza, fruktozy, a także ograniczenie ilości wypijanego alkoholu. Jeżeli u pacjentów występuje zwiększona masa ciała, powinno się dążyć do jej zredukowania.

Bardzo istotnym elementem leczenia dny moczanowej jest osiągnięcie stężenia kwasu moczowego w surowicy poniżej 6mg/dl i utrzymywanie takiego poziomu do końca życia.

Dna moczanowa dotyka mężczyzn najczęściej po 40 r.ż. natomiast ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem najwięcej pomiędzy 75 a 84 r.ż. U kobiet ta forma zapalenia stawów występuje po menopauzie. Wynika to ze zmniejszonego poziomu estrogenów, które odpowiadają za zwiększone wydalanie kwasu moczowego z moczem.

Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej:
  • zmniejszenie ilości puryn w pokarmach, ograniczenie m.in. tłustych mięs, podrobów, przetworów mięsnych, alkoholu,
  • zawartość tłuszczu w diecie nie powinna przekraczać 30% całkowitego zapotrzebowania energetycznego,
  • należy zadbać o odpowiednią podaż białka oraz węglowodanów złożonych: makaronów, kasz, pieczywa, które potęgują wydalanie moczanów,
  • wskazany jest również chudy nabiał,
  • zaleca się wykluczenie soków, napojów owocowych zawierających fruktozę,
  • warzywa i owoce powinny znajdować się w diecie w proporcji ¾ warzyw ¼ owoców
  • powinno się spożywać regularne posiłki w ilości 4-5 w ciągu dnia- doprowadzenie do dłuższych przerw między posiłkami i przegłodzenie organizmu zwiększa stężenie kwasu moczowego,
  • zaleca się spożywanie chudego mięsa, ryb,
  • zalecana obróbka technologiczna to gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu, smażenie jest przeciwwskazane!
  • pacjenci powinni wypijać minimum 2l wody /dobę,
  • nie wolno palić papierosów,
  • należy zwiększyć aktywność fizyczną.
  1. Przykładowe produkty zalecane: mleko 0,5-1,5% tł. pieczywo, makarony, kasze, chude mięso drobiowe, ogórki, pomidory, cukinia, jabłko gruszka, maliny, orzechy włoskie, olej lniany, olej rzepakowy.
  2. Przykładowe produkty zalecane w umiarkowanych ilościach: produkty mleczne bogatotłuszczowe, jaja, mięso wołowe, dynia, biała fasola, soczewica, czerwona kapusta, banan, czarna herbata.
  3. Przykładowe produkty przeciwwskazane: mięso głównie baranina, wieprzowina, podroby, buliony, galarety, łosoś, sardynka, śledź, owoce morze, kalafior, brokuł, brukselka, borowiki, napoje słodzone, miód.
Dieta przy dnie moczanowej powinna uwzględniać również zalecenia dietetyczne dla chorób współistniejących takich jak cukrzyca, hiperlipidemia czy choroby wątroby.

Źródło: Pęksa J.W, Malinowska- Karpiel A.: Farmakoterapia i leczenie dietetyczne hiperurykemii oraz napadów dny moczanowej. Farmakoterapia. Vol 26/nr 04/2019 (266).

Autor:

mgr Donata Krawczyk

Przeczytaj kolejne artykuły naszego eksperta