Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Blog

mgr Donata Krawczyk
Dieta przy nietolerancji histaminy

Histamina to amina biogenna, która ma w swoim składzie białka lub wolne aminokwasy. Gdy histamina zostanie dostarczona wraz z pokarmem, w organizmie ulega rozkładowi na skutek enzymu diaminooksydazy (DAO), który jest wydzielany w jelicie cienkim. U osób, u których wykryto niedobór tego enzymu mogą pojawić się niepożądane objawy ze strony układu pokarmowego, krążeniowego czy oddechowego po spożyciu produktów bogatych w histaminę.

Do najczęstszych objawów należą:
  • świąd,
  • pokrzywka,
  • katar,
  • zaczerwienienie twarzy,
  • arytmia,
  • tachykardia,
  • biegunka,
  • zapalenie błony śluzowej żołądka

Objawy takie jak świąd, pokrzywka , zaczerwienienie skóry twarzy powiązane z nietolerancją histaminy wynikają z jej zwiększonej podaży z żywnością przy niewydolności lub braku rozkładającego ją enzymu diaminooksydazy (DAO). Zaburzenia w wydzielaniu tego enzymu mogą być wrodzone lub nabyte np. podczas chorób przewodu pokarmowego lub na skutek brania niektórych leków.

Największe ilości histaminy występują w produktach białkowych (ryby, sery). Histamina może powstawać także w wyniku fermentacji, wędzenia, złego przechowywania żywności. Dlatego bardzo istotne jest, aby wybierać świeżą żywność z krótką datą przydatności do spożycia.

Produkty przeciwwskazane w diecie antyhistaminowej to:
  • Pszenica, pieczywo drożdżowe
  • Sery długo dojrzewające i pleśniowe np. parmezan, camembert, oscypek
  • Makrela, śledź, tuńczyk, sardele, małże, krewetki, ryby i konserwy, ryby w zalewach, przetwory wędzone
  • Konserwy mięsne, kiełbasy, wędliny solone i wędzone, długo dojrzewające, przetwory mięsne, mięsa peklowane, podroby
  • Pomidor, bakłażan, szpinak, kapusta kiszona, ogórek kiszony
  • Truskawki, ananas, papaja, owoce cytrusowe, kiwi, maliny, gruszka
  • Orzechy

Często sama eliminacja produktów bogatych w histaminę nie wystarcza. Część produktów może mieć wpływ na zwiększenie endogennej histaminy np. czekolada, kakao, pomidory, pieczarki, szpinak, truskawki czy orzechy. Należy się obserwować i ewentualnie zapisywać te produkty po których nastąpiły objawy i je wykluczyć. Należy również zrezygnować z alkoholu, który może obniżać działanie enzymu.

Przykładowy jadłospis w diecie antyhistaminowej
I śniadanie
Kanapka z rukolą i wędliną

  • Chleb żytni (3 kromki)
  • Masło (10g)
  • Wędlina drobiowa (3 plasterki)
  • Papryka (½ sztuki)
  • Rukola (garść)
Obiad
Indyk w z surówką

  • Mięso z indyka (150g)
  • Oliwa (2 łyżki)
  • Marchew surowa (1 sztuka)
  • Ziemniaki (2 sztuki)
  • Jabłko (½ sztuki)
  • Pieprz ziołowy, sok z cytryny
  • (po ½ łyżeczki)
Podwieczorek
Kefir z borówkami

  • Borówki (garść)
  • Kefir 200ml
  • Otręby (2 łyżki)
Kolacja
Sałatka z grzankami i pieczony pstrąg

  • Pstrąg (100g)
  • Cytryna (2 plasterki)
  • Rukola (garść)
  • Ogórek zielony (1 sztuka)
  • Rzodkiewka (3 sztuki)
  • Chleb żytni (1 kromka)
  • Oliwa (2 łyżki)
Autor:

mgr Donata Krawczyk

Przeczytaj kolejne artykuły naszego eksperta