Histamina to amina biogenna, która ma w swoim składzie białka lub wolne aminokwasy. Gdy histamina zostanie dostarczona wraz z pokarmem, w organizmie ulega rozkładowi na skutek enzymu diaminooksydazy (DAO), który jest wydzielany w jelicie cienkim. U osób, u których wykryto niedobór tego enzymu mogą pojawić się niepożądane objawy ze strony układu pokarmowego, krążeniowego czy oddechowego po spożyciu produktów bogatych w histaminę.
Do najczęstszych objawów należą:
- świąd,
- pokrzywka,
- katar,
- zaczerwienienie twarzy,
- arytmia,
- tachykardia,
- biegunka,
- zapalenie błony śluzowej żołądka
Objawy takie jak świąd, pokrzywka , zaczerwienienie skóry twarzy powiązane z nietolerancją histaminy wynikają z jej zwiększonej podaży z żywnością przy niewydolności lub braku rozkładającego ją enzymu diaminooksydazy (DAO). Zaburzenia w wydzielaniu tego enzymu mogą być wrodzone lub nabyte np. podczas chorób przewodu pokarmowego lub na skutek brania niektórych leków.
Największe ilości histaminy występują w produktach białkowych (ryby, sery). Histamina może powstawać także w wyniku fermentacji, wędzenia, złego przechowywania żywności. Dlatego bardzo istotne jest, aby wybierać świeżą żywność z krótką datą przydatności do spożycia.
Produkty przeciwwskazane w diecie antyhistaminowej to:
- Pszenica, pieczywo drożdżowe
- Sery długo dojrzewające i pleśniowe np. parmezan, camembert, oscypek
- Makrela, śledź, tuńczyk, sardele, małże, krewetki, ryby i konserwy, ryby w zalewach, przetwory wędzone
- Konserwy mięsne, kiełbasy, wędliny solone i wędzone, długo dojrzewające, przetwory mięsne, mięsa peklowane, podroby
- Pomidor, bakłażan, szpinak, kapusta kiszona, ogórek kiszony
- Truskawki, ananas, papaja, owoce cytrusowe, kiwi, maliny, gruszka
- Orzechy
Często sama eliminacja produktów bogatych w histaminę nie wystarcza. Część produktów może mieć wpływ na zwiększenie endogennej histaminy np. czekolada, kakao, pomidory, pieczarki, szpinak, truskawki czy orzechy. Należy się obserwować i ewentualnie zapisywać te produkty po których nastąpiły objawy i je wykluczyć. Należy również zrezygnować z alkoholu, który może obniżać działanie enzymu.
Przykładowy jadłospis w diecie antyhistaminowej
Kanapka z rukolą i wędliną
- Chleb żytni (3 kromki)
- Masło (10g)
- Wędlina drobiowa (3 plasterki)
- Papryka (½ sztuki)
- Rukola (garść)
Indyk w z surówką
- Mięso z indyka (150g)
- Oliwa (2 łyżki)
- Marchew surowa (1 sztuka)
- Ziemniaki (2 sztuki)
- Jabłko (½ sztuki)
- Pieprz ziołowy, sok z cytryny
- (po ½ łyżeczki)
Kefir z borówkami
- Borówki (garść)
- Kefir 200ml
- Otręby (2 łyżki)
Sałatka z grzankami i pieczony pstrąg
- Pstrąg (100g)
- Cytryna (2 plasterki)
- Rukola (garść)
- Ogórek zielony (1 sztuka)
- Rzodkiewka (3 sztuki)
- Chleb żytni (1 kromka)
- Oliwa (2 łyżki)
![]() | Autor: mgr Donata Krawczyk Przeczytaj kolejne artykuły naszego eksperta |