Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Przepisy


Kolacje – Kurczak po włosku

Składniki na 2 porcje:
  • Pierś z kurczaka (300g)
  • Ząbek czosnku (2 sztuki)
  • Woda (200ml)
  • Oliwa (1 łyżka)
  • Jogurt grecki (200ml)
  • Pomidor suszone (5 sztuk z oleju)
  • Szpinak (2 duże garści)
  • Ser mozzarella tarty (20g)
  • Oregano, bazylia, sól, pieprz (po szczypcie)
Przygotowanie:
Filety umyć i oczyścić, przekroić wzdłuż na paski. Doprawić mięso, natrzeć czosnkiem i oliwą. Odstawić na 10 minut. Ręcznik papierowy nasączyć oliwą przetrzeć patelnię i smażyć filety do lekkiego zarumienienia. Mięso podlać wodą, dodać pomidory z zalewy, gotować przez minutę, przewrócić mięso i ponownie gotować. Zmniejszyć ogień. Dodać jogurt grecki, poszatkowany szpinak i dusić przez 2 minuty. Następnie gorącą potrawę wyłożyć na talerz i posypać tartym serem mozzarella.