Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Przepisy


Śniadania – Pesto z natki marchewki

Składniki:
  • 1 pęczek młodej marchwi z nacią
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • Garść migdałów lub nerkowców
  • 100 ml oleju (opcjonalnie olej ze słoika z suszonymi pomidorami)
  • Suszone pomidory 3 sztuki
  • Sól
Przygotowanie:
  1. Nać myć i lekko osuszyć. Oderwać liście i wyrzucić jedynie twardą łodygę.
  2. Czosnek obierać z łusek.
  3. Do malaksera wrzucić nać, orzechy, czosnek, oliwę, pomidory suszone, sól i miksować na gładką masę. Przełożyć do słoika i zalać wierzch olejem.
  4. Trzymać w lodówce. Można stosować jako smarowidło do kanapek (zamiast masła, lub do makaronu, czy marynowania mięs).