Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Przepisy


Śniadania – Sałatka z pieczonym burakiem i serem fata

Składniki (1 porcja):
  • Rukola 1 garść
  • Ser twarogowy półtłusty/ ser fata 100g
  • burak 1 średnia sztuka
  • gruszka 1 średnia sztuka
  • Kasza gryczana niepalona 3 łyżki
  • pieprz

SOS:

  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • miód 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżka
Przygotowanie:

Buraka umyć. Zamknąć szczelnie w folii aluminiowej i piec w piekarniku 20 – 30 minut w 170 stopniach (do miękkości).Kaszę gryczaną ugotować na sypko – wystudzić. Buraka wyjąć z piekarnika, wystudzić i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę lub w ćwiartki. Przygotować sos z oliwy z oliwek, miodu, soku z cytryny i musztardy. Połączyć rukolę i kaszę z sosem. Doprawić pieprzem i wymieszać.. Na wierzch ułożyć buraka, ser i gruszkę.