Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Przepisy


Kolacje – Sałatka z szynką szwarcwaldzką

Składniki na 4 porcje:
  • rukola (1 szklanka)
  • sałata lodowa (1 szklanka)
  • gruszka (1 sztuka)
  • ogórek (1 sztuka)
  • szynka szwarcwaldzka (6 plasterków)
  • pomidorki koktajlowe (½ szklanki)
  • orzechy włoskie rozdrobnione (3 łyżki)

Sos:

  • oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • miód (1 łyżka)
  • sok z cytryny (1 łyżeczka)
  • musztarda (1 łyżeczka)
  • sól, pieprz (po szczypcie)
Przygotowanie:

Sałatę, rukolę opłukać i ułożyć na półmisku. Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Ogórek obrać i pokroić w talarki. Pomidorki przekroić wzdłuż. Wszystkie składniki ułożyć na zieleninie, razem z porwanymi kawałkami szynki. Składniki na sos połączyć ze sobą i polać wierzch sałaty. Całość posypać orzechami.