Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Przepisy


Drugie śniadania – Owsiane babeczki

Składniki na 4 porcje
  • płatki owsiane (1,5 szklanki)
  • nasiona chia (2 łyżki)
  • cynamon (1 płaska łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
  • mleko (1 szklanka)
  • banan (1 sztuka)
  • jabłko (1 sztuka)
  • borówki/ maliny (¾ szklanki)
  • gorzka czekolada (2 kostki)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i nasiona chia. Mieszamy. Kroimy jabłko w kostkę, dodajemy do suchych składników i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mleko krowie lub roślinne, następnie dodajemy pokrojony banan i blendujemy. Mokre składniki dodajemy do suchych. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy owoce jagodowe oraz wiórki gorzkiej czekolady Masy przekładamy do formy do muffinów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 35 minut na złoty kolor.