Szkolenia internetowe dla dietetyków Paleta Diet

Blog

mgr Donata Krawczyk
Dlaczego cotygodniowe spotkania z dietetykiem są korzystnym elementem dietoterapii?

Leczenie nadwagi i otyłości powinno przebiegać kompleksowo pod okiem dietetyka. Przed rozpoczęciem redukcji masy ciała ważne jest przeprowadzenie wywiadu zdrowotno-żywieniowego, podczas którego dietetyk ma szansę bliżej poznać pacjenta. Konieczne jest zyskanie zaufania.

Często osoby odwiedzające nasz gabinet dietetyczny mają za sobą wiele prób odchudzania.

Charakteryzują się niskim poczuciem własnej wartości, co za tym idzie również niską samooceną [1].

Bardzo istotnym elementem leczenia jest wprowadzenie techniki CBT (Cognitive Behavioural Therapy), która pomaga w modyfikacji negatywnych przekonań u pacjenta i skupia się na zmianie jego przyzwyczajeń i zachowań żywieniowych wpływając na regulację masy ciała. [2].

Dietoterapia otyłości obejmuje wprowadzenie diety ubogoenergetycznej. Ma ona na celu stopniową redukcję masy ciała przy zachowaniu dobrostanu psychicznego, fizycznego i ogólnej kondycji zdrowotnej. Dieta powinna uczyć pacjenta prawidłowych nawyków żywieniowych: regularnego spożywania posiłków, stosowania odpowiedniej obróbki technologicznej i przygotowywania potraw według zaleceń. Jadłospis powinien opierać się na produktach z niskim indeksem glikemicznym. Posiłki powinny zawierać odpowiednią sytość i niską energetyczność, aby redukcja był skuteczna, a pacjent nie odczuwał głodu podczas diety [3].

Nauka racjonalnego żywienia różni się od popularnych diet niekonwencjonalnych.

Zazwyczaj takie diety skupiają się na wykluczeniu jednego lub kilku składników (kapuściana, sokowa itp.) Ryzyko stosowania takich diet na własną rękę jest ogromne. Taki sposób żywienia może doprowadzić do niedoborów pokarmowych, zbyt szybkiego spadku masy mięśniowej, uczucia lęku, rozdrażnienia- co nie będzie wpływało korzystnie na efekty u pacjenta. Wręcz przeciwnie, może spowodować u niego, zaprzestanie stosowania takiej diety, powrót do wcześniejszych nawyków żywieniowych i szybki przyrost masy ciała.

Badanie przeprowadzone w 2017 roku ukazało skuteczność regularnych spotkań z dietetykiem [3].
Na cotygodniowych spotkaniach kontrolnych, dietetyk za każdym razem omawia z pacjentami bieżące problemy związane z procesem leczenia. Analizuje dzienniczki żywieniowe rozpisane przez pacjentów. Kontroluje ilość i jakość spożywanych pokarmów. Daje cenne wskazówki żywieniowe do radzenia sobie w trudnych sytuacjach codziennych (wyjazdy, imprezy rodzinne, wakacje itp.)

Za pomocą technik psychodietetyki zostają przeprowadzane ćwiczenia motywacyjne, które utrzymują cały proces zmiany na wysokim poziomie. Pacjent dzięki nim uzyskuje większą świadomość oraz samokontrolę. Następuje pozytywna modyfikacja zachowań żywieniowych oraz poprawa samooceny dzięki czemu uskuteczniony zostaje proces redukcji masy ciała [3].

Podsumowując, proces dietoterapii mający na celu naukę zdrowych nawyków żywieniowych jest bardziej skuteczny i pozwala uzyskać długotrwałe efekty niż samodzielne próby odchudzania. Jedną z korzyści jest poprawa wiedzy żywieniowej pacjentów obserwacja własnych zachowań i analiza swoich dotychczasowych błędów. Dzięki wsparciu na cotygodniowych wizytach pacjenci są zmotywowani do przestrzeganiu dalszych zaleceń. Nauka odpowiedniego sposobu żywienia nie powoduje obsesji, niepokoju podczas diety i pozwala na racjonalne tempo redukcji masy ciała.

Pacjent podczas dietoterapii pod kontrolą dietetyka klinicznego oraz psychodietetyka powinien zostać uświadomiony, że otyłość to choroba, która ma tendencję do nawrotu.

Dlatego wzmacnianie nawyków i praca długofalowa zmniejsza ryzyko powrotu do wcześniejszej masy ciała u pacjenta [4].


Autor:

mgr Donata Krawczyk
Bibliografia:

  1. Malone M, Malone M, Alger-Mayer SA, et al. Medi- cation associated with weight gain may influence outcome in a weight management program. Ann Phar-WYBRANE PROBLEMY KLINICZNE126 www.fzm.viamedica.pl macother. 2005; 39(7-8): 1204–1208, doi: 10.1345/ aph.1E434, indexed in Pubmed: 15928261.
  2. Liné C, Moro MR, Lefèvre H, et al. A qualitative explo- ration of the work of embodiment in adolescent girls with obesity. Clin Obes. 2016; 6(5): 321–331, doi: 10.1111/cob.12155, indexed in Pubmed: 27377250.
  3. Kłósek P: Ocena procesu redukcji masy ciała pod kontrolą dietetyka u osób z nadwagą lub otyłością. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017; 8 (3):117-127.
  4. Thomas DE, Elliott EJ, Thomas DE, et al. Low glyca- emic index or low glycaemic load diets for overwei- ght and obesity. Cochrane Database Syst Rev. 2007; 104(3): CD005105–802, doi: 10.1002/14651858. CD005105.pub2, indexed in Pubmed: 17636786.
Autor:

mgr Donata Krawczyk

Przeczytaj kolejne artykuły naszego eksperta