Przygotowanie
Na dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn. Wymieszać mąkę z zakwasem i wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 4,5- 5 godzin. W dniu pieczenia chleba wymieszać: mąkę z ostropestem, płatkami i solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Wyrobić mikserem na jednolite ciasto. Otrzymane ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami formy. Wyrównać wierzch ciasta. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 5 godzin, w pokojowej temperaturze.
Piekarnik nagrzać do ok. 200 stopni, ciasto piec przez pierwsze 20 minut na termoobiegu, następnie ustawić pieczenie (góra – dół) oraz temperaturę 180 stopni i tak piec przez kolejne 30 minut. Gdy zauważymy że chlebek za szybko się rumieni, można zmniejszyć temperaturę o kilka stopni.
Piekarnik nagrzać do ok. 200 stopni, ciasto piec przez pierwsze 20 minut na termoobiegu, następnie ustawić pieczenie (góra – dół) oraz temperaturę 180 stopni i tak piec przez kolejne 30 minut. Gdy zauważymy że chlebek za szybko się rumieni, można zmniejszyć temperaturę o kilka stopni.
Składniki
Zaczyn:
- 120ml wody (ok połowa szklanki)
- 3 duże łyżki aktywnego żytniego zakwasu
- 100g żytniej razowej mąki (typ 2000)
Ciasto:
- zaczyn (całość)
- 100g żytniej mąki razowej (typ 2000)
- 400g żytniej mąki (typ 720)
- dwie duże łyżki żytnich płatków
- 1 duża łyżka miodu
- 1 duża łyżka soli
- 400ml wody
- 2 duże łyżki ostropestu plamistego