Świąteczne przepisy
Pierniczki
Miód, masło i cukier podgrzej w garnuszku i wymieszaj do rozpuszczenia się cukru, przestudź. Dodaj pozostałe składniki i wyrób na jednolite ciasto....
Lekki pasztet drobiowy
Wątróbkę, kurczaka oraz jarzyny (poza jedną cebulą) gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, mniej więcej...
Ryba po grecku
Dorsza pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Następnie ugotować na parze lub usmażyć bez tłuszczu (można również upiec w piekarniku)....
Sernik korzenny
Dynię upiec w piekarniku odmierzyć potrzebną ilość, dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować...
Morszczuk w jarzynach
Rybę ułóż na kawałkach pergaminu (po dwie porcje na jednym papierze), skrop oliwą, oprósz odrobiną soli, pieprzem i suszonym tymiankiem. Możesz...
Cynamonowe ciasto marchewkowe
Jaja ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę cynamonu. Do gęstej masy dodajemy...
Sałatka jarzynowa – wersja light
Seler, ziemniaki, pietruszki i marchewki obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki, ale jeszcze nie w drobną kostkę. Gotujemy na parze lub w wodzie do...