Przygotowanie
Ciasto:
Do dużej misy wsypać mąkę pełnoziarnistą, dodać pokrojone masło, żółtko, jogurt naturalny i słodzik. Wszystko razem zmiksować lub ugnieść ręką do uzyskania konsystencji kruszonki. Wylepić spód formy ciastem. Opcjonalnie można zostawić trochę ciasta i pokruszyć na wierzch na jabłka przed pieczeniem.
Masa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki. Poddusić w rondelku przez 2-3 minuty, aż puszczą sok i zmiękną. Dodać cynamon , wymieszać i ułożyć na przygotowany spód. Piec przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Składniki na tartę 24cm:
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 1 żółtko
- 100g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 4 łyżki słodzidła (ksylitol, erytrol)
Masa:
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 3 większe jabłka