Szarlotka z pełnego ziarna

2023-05-25 | Podwieczorki, Przepisy

Przygotowanie

Ciasto:

Do dużej misy wsypać mąkę pełnoziarnistą, dodać pokrojone masło, żółtko, jogurt naturalny i słodzik. Wszystko razem zmiksować lub ugnieść ręką do uzyskania konsystencji kruszonki. Wylepić spód formy ciastem. Opcjonalnie można zostawić trochę ciasta i pokruszyć na wierzch na jabłka przed pieczeniem.

Masa:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki. Poddusić w rondelku przez 2-3 minuty, aż puszczą sok i zmiękną. Dodać cynamon , wymieszać i ułożyć na przygotowany spód. Piec przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Składniki na tartę 24cm:

  • 300g mąki pełnoziarnistej
  • 1 żółtko
  • 100g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 4 łyżki słodzidła (ksylitol, erytrol)

Masa:

  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 3 większe jabłka