Owsiane brownie z mango

2024-07-09 | Przepisy, Słodkie zdrowe śniadania

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Małą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Czekoladę dokładnie rozdrobnić dużym nożem na jak najmniejsze kawałeczki, można użyć mocnego młynka np. do kawy. Przesypać do garnka.
  3. Dodać masło klarowane, roztopić na kuchence.
  4. Dodać mąkę, ksylitol, jajka, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu kawałki mango.
  5. Piec 25 min. Upieczone brownie przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić na min. 30 min.
  6. Owsiane brownie z mango podawać pokrojone na kawałki.

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 80 g masła klarowanego, podzielonego na kawałki
  • 130 g mąki owsianej
  • 80 g ksylitolu
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • lub ½ łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 1 szczypta soli
  • ½ mango, dojrzałego, pokrojonego w 0,5-1 cm kostkę