Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Małą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Czekoladę dokładnie rozdrobnić dużym nożem na jak najmniejsze kawałeczki, można użyć mocnego młynka np. do kawy. Przesypać do garnka.
- Dodać masło klarowane, roztopić na kuchence.
- Dodać mąkę, ksylitol, jajka, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu kawałki mango.
- Piec 25 min. Upieczone brownie przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić na min. 30 min.
- Owsiane brownie z mango podawać pokrojone na kawałki.
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 80 g masła klarowanego, podzielonego na kawałki
- 130 g mąki owsianej
- 80 g ksylitolu
- 4 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- lub ½ łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 1 szczypta soli
- ½ mango, dojrzałego, pokrojonego w 0,5-1 cm kostkę