Hiszpańskie Gazpacho

2023-04-26 | Kolacje, Przepisy

Przygotowanie

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki, odrzucić szypułki. Tak przygotowane pomidory włożyć do blendera, dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę. Dodać bazylię, chili, sok z cytryny, ocet jabłkowy, oliwę oraz pieczywo. Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny (można też włożyć do zamrażarki aby przyspieszyć schładzanie).

Składniki (4 porcje)

  • pomidory (1kg)
  • ogórki gruntowe (2 małe sztuki)
  • 1/4 papryka czerwona (¼ sztuki)
  • cebula czerwona (¼ sztuki)
  • ząbek czosnku (½ sztuki)
  • papryczka chili (kawałek 2cm)
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • ocet jabłkowy (2 łyżeczki)
  • oliwa extra vergine (4 łyżki)
  • świeża bazylia (kilka listków)
  • miąższ pieczywa graham (2/3 szklanki)