Przygotowanie
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki, odrzucić szypułki. Tak przygotowane pomidory włożyć do blendera, dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę. Dodać bazylię, chili, sok z cytryny, ocet jabłkowy, oliwę oraz pieczywo. Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny (można też włożyć do zamrażarki aby przyspieszyć schładzanie).
Składniki (4 porcje)
- pomidory (1kg)
- ogórki gruntowe (2 małe sztuki)
- 1/4 papryka czerwona (¼ sztuki)
- cebula czerwona (¼ sztuki)
- ząbek czosnku (½ sztuki)
- papryczka chili (kawałek 2cm)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- ocet jabłkowy (2 łyżeczki)
- oliwa extra vergine (4 łyżki)
- świeża bazylia (kilka listków)
- miąższ pieczywa graham (2/3 szklanki)