Jajka faszerowane guacamole

2023-04-26 | Kolacje, Przepisy

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i zostawić do ostudzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem.
Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i lekko rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać do żółtek.
Dodać starty czosnek, posiekaną chili, oliwę, szczypiorek i doprawić solą oraz pieprzem.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę i odsączyć z soku. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać. Białka wypełnić farszem.

Składniki (3 porcje)

  • jajka (6 sztuk)
  • awokado (1 dojrzałe)
  • sok z limonki (1 łyżka)
  • czosnek (1 ząbek)
  • papryczka chili (kawałek 2 cm)
  • oliwa extra vergine (2 łyżeczki)
  • szczypiorek (2 łyżki posiekanego)
  • pomidor (1 mały)