Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i zostawić do ostudzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i umieścić je w głębokim talerzu. Rozgnieść widelcem.
Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i lekko rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać do żółtek.
Dodać starty czosnek, posiekaną chili, oliwę, szczypiorek i doprawić solą oraz pieprzem.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę i odsączyć z soku. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać. Białka wypełnić farszem.
Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką i lekko rozgnieść widelcem. Skropić sokiem z limonki i dodać do żółtek.
Dodać starty czosnek, posiekaną chili, oliwę, szczypiorek i doprawić solą oraz pieprzem.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę i odsączyć z soku. Dodać do pasty i delikatnie wymieszać. Białka wypełnić farszem.
Składniki (3 porcje)
- jajka (6 sztuk)
- awokado (1 dojrzałe)
- sok z limonki (1 łyżka)
- czosnek (1 ząbek)
- papryczka chili (kawałek 2 cm)
- oliwa extra vergine (2 łyżeczki)
- szczypiorek (2 łyżki posiekanego)
- pomidor (1 mały)