Przygotowanie
Wątróbkę, kurczaka oraz jarzyny (poza jedną cebulą) gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, mniej więcej około godziny, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Składniki mielimy dwukrotnie wraz z jedną cebulą na surowo. Do otrzymanej masy dodajemy resztę przypraw oraz jajka i mielone siemię lniane, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy o długości 30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównujemy całość za pomocą łyżki. Pasztet pieczemy przez 90 minut w 190’C po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Składniki (6 porcji)
- wątróbka drobiowa (350 g)
- pierś z kurczaka (250 g)
- marchew (3 sztuki)
- pietruszka (2 sztuki)
- seler (1 plaster)
- cebula (2 średnie)
- jajka (1 sztuka)
- ziele angielskie (1 łyżeczka)
- goździki mielone (szczypta)
- listki laurowe (4 sztuki)
- gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
- imbir (1 łyżeczka)
- ostra papryka (1 łyżeczka)
- czarny pieprz (2/3 łyżeczki)
- pieprz ziołowy (2/3 łyżeczki)
- sól (2/3 łyżeczki)
- siemię lniane (4 łyżki mielonego)