Lekki pasztet drobiowy

2023-04-26 | Przepisy, Świąteczne przepisy

Przygotowanie

Wątróbkę, kurczaka oraz jarzyny (poza jedną cebulą) gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, mniej więcej około godziny, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Składniki mielimy dwukrotnie wraz z jedną cebulą na surowo. Do otrzymanej masy dodajemy resztę przypraw oraz jajka i mielone siemię lniane, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy o długości 30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównujemy całość za pomocą łyżki. Pasztet pieczemy przez 90 minut w 190’C po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Składniki (6 porcji)

  • wątróbka drobiowa (350 g)
  • pierś z kurczaka (250 g)
  • marchew (3 sztuki)
  • pietruszka (2 sztuki)
  • seler (1 plaster)
  • cebula (2 średnie)
  • jajka (1 sztuka)
  • ziele angielskie (1 łyżeczka)
  • goździki mielone (szczypta)
  • listki laurowe (4 sztuki)
  • gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
  • imbir (1 łyżeczka)
  • ostra papryka (1 łyżeczka)
  • czarny pieprz (2/3 łyżeczki)
  • pieprz ziołowy (2/3 łyżeczki)
  • sól (2/3 łyżeczki)
  • siemię lniane (4 łyżki mielonego)