Ryba po grecku

2023-04-26 | Przepisy, Świąteczne przepisy

Przygotowanie

Dorsza pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Następnie ugotować na parze lub usmażyć bez tłuszczu (można również upiec w piekarniku). Cebulę i pora posiekać, zeszklić na oliwie, następnie dodać starte warzywa. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, listek laurowy i ziarenka pieprzu. Zagotować. Odlać część wywaru i wymieszać z koncentratem, następnie dodać do warzyw, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos układać na rybie, a całość udekorować natką pietruszki.

Składniki (4 porcje)

  • dorsz, filet (600g)
  • marchew (3 sztuki)
  • pietruszka, korzeń (1 sztuka)
  • seler, korzeń (1 plaster)
  • cebula (1 sztuka)
  • por (1 sztuka)
  • koncentrat pomidorowy (4 łyżki)
  • oliwa z oliwek (4 łyżki)
  • woda (250ml)
  • natka pietruszki posiekana (3 łyżki)
  • przyprawy: sól, ziele angielskie (3 ziarenka), listek laurowy, pieprz, papryka słodka