Przygotowanie
Dorsza pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Następnie ugotować na parze lub usmażyć bez tłuszczu (można również upiec w piekarniku). Cebulę i pora posiekać, zeszklić na oliwie, następnie dodać starte warzywa. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, listek laurowy i ziarenka pieprzu. Zagotować. Odlać część wywaru i wymieszać z koncentratem, następnie dodać do warzyw, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos układać na rybie, a całość udekorować natką pietruszki.
Składniki (4 porcje)
- dorsz, filet (600g)
- marchew (3 sztuki)
- pietruszka, korzeń (1 sztuka)
- seler, korzeń (1 plaster)
- cebula (1 sztuka)
- por (1 sztuka)
- koncentrat pomidorowy (4 łyżki)
- oliwa z oliwek (4 łyżki)
- woda (250ml)
- natka pietruszki posiekana (3 łyżki)
- przyprawy: sól, ziele angielskie (3 ziarenka), listek laurowy, pieprz, papryka słodka