Przygotowanie
Do miski wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i nasiona chia. Mieszamy. Kroimy jabłko w kostkę, dodajemy do suchych składników i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mleko krowie lub roślinne, następnie dodajemy pokrojony banan i blendujemy. Mokre składniki dodajemy do suchych. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy owoce jagodowe oraz wiórki gorzkiej czekolady Masy przekładamy do formy do muffinów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 35 minut na złoty kolor.
Składniki na 4 porcje
- płatki owsiane (1,5 szklanki)
- nasiona chia (2 łyżki)
- cynamon (1 płaska łyżeczka)
- proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
- mleko (1 szklanka)
- banan (1 sztuka)
- jabłko (1 sztuka)
- borówki/ maliny (¾ szklanki)
- gorzka czekolada (2 kostki)