Przygotowanie
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy ok. 5 minut. Nasiona odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy wodę, chili (ale tylko jeśli jest w proszku), imbir, garam masalę, kurkumę, sól, proszek do pieczenia oraz czosnek i miksujemy na gładką masę. Gęstsze ciasto lepiej wypada w czasie pieczenia placków, bo mniej się rozpływa i placki wychodzą grubsze. Ale to już rzecz gustu.
Masę mieszamy z kolendrą, szpinakiem, cebulą i ewentualnie posiekaną papryczką chili.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (lepsze są mniejsze babeczki) lub porcje (1–2 łyżki) kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 30 min. w temperaturze 180°C, aż brzegi się zrumienią. Można opcjonalnie usmażyć na rozgrzanej patelni, na łyżeczce oliwy z oliwek.
Masę mieszamy z kolendrą, szpinakiem, cebulą i ewentualnie posiekaną papryczką chili.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (lepsze są mniejsze babeczki) lub porcje (1–2 łyżki) kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 30 min. w temperaturze 180°C, aż brzegi się zrumienią. Można opcjonalnie usmażyć na rozgrzanej patelni, na łyżeczce oliwy z oliwek.
Składniki. 1 PORCJA 3 sztuki
- 1 kubek czerwonej soczewicy
- 1/3 kubka wody (lub trochę więcej, w zależności od tego, jak gęste ciasto chcemy otrzymać)
- ½–1 świeża mała papryczka chili drobno pokrojona lub ¼–½ łyżeczki papryczki chili w proszku
- ½–1 łyżeczka imbiru w proszku
- ½–1 łyżeczka przyprawy garam masala lub curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¾–1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ kubka posiekanej kolendry
- 1½ kubka posiekanego szpinaku
- ¾ kubka posiekanej cebuli czerwonej
- 3 ząbki czosnku