Przygotowanie
Całą noc moczyć w zimnej wodzie fasolę. Po namoczeniu ugotować fasolę do miękkości w garnku w nowej wodzie. Po godzinie gotowania posolić. Po ugotowaniu odcedzić, zachować wywar. Cebulę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, upiec w piekarniku do miękkości, przed włożeniem do pieca posmarować masłem i przyprawami. Ostudzoną fasolę i warzywa zmielić z dodatkiem masła orzechowego i gałki muszkatołowej. Dodawać po łyżce wywar z gotowanej fasoli gdyby masa miała odpowiednią gęstość jak pasztet. Na koniec wymieszać z jajkami. Włożyć do długiej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec bez przykrycia w piekarniku (180 stopni C przez ok. 45 minut). Wyjąć, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc.
Składniki (10 porcji)
- 500 g suchej białej fasoli
- 2 małe cebule białe
- 4-5 jajek
- 2 pietruszki
- 1/2 selera korzeniowego
- 2 łyżki masła
- 100 g masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- gałązka rozmarynu