Przygotowanie
Odciąć liście z kalafiora, przekroić na pół. Główkę kalafiora rozdzielić na różyczki lub pokroić na cząstki. Kalafiora położyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Kalafiora polać oliwą, posypać pieprzem, kuminem i czarnuszką, a następnie dokładnie wymieszać i rozłożyć na całej powierzchni blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Po upieczeniu doprawić solą i posiekaną natką pietruszki.
Składniki (6 sztuk)
- kalafior (1 mały)
- oliwa z pierwszego tłoczenia (4 łyżki)
- świeżo zmielony pieprz (szczypta)
- kumin (1 i 1/2 łyżeczki)
- czarnuszka (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
- natka pietruszki (2 łyżki posiekanej)