
Przygotowanie
Mięso myję, osuszam, po czym kroję w dość drobne paski lub kostkę i wkładam do miski.
W osobnym naczyniu mieszam składniki marynaty – tartą skórkę z cytryny, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oliwę i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatę dodaję do mięsa i siekam natkę. Połowę natki dodaję do mięsa i starannie mieszam, aż wszystkie kawałki osnują się dodatkami. Przykrywam i wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie szykuję dynię – obieram, usuwam pestki i miękki miąższ, zostawiając wnętrze dyni (ten twardszy miąższ). Kroję go w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach (lub dodaje gotowe kawałki mrożonej dyni).
Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju do smażenia. Na rozgrzany wkładam mięso i chwilę smażę. Dokładam dynię, mieszam i smażę lub duszę pod przykryciem, aż dynia zmięknie (w zależności od gatunku dyni i wielkości kawałków, na jakie jest pokrojona może to trwać od kilku do kilkunastu minut). Pod koniec doprawiam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odparowuję ewentualny nadmiar płynu (sosu) z patelni.
Tortille układam na blacie lub talerzu, jedną połowę obkładam częścią sera, na nim układam indyka z dynią, posypuję częścią siekanej natki i przykrywam częścią sera.
Ja zwykle dzielę sobie przygotowane składniki na 4 lub 6 części (w zależności od planowanej ilości tortilli) i obkładam 1/4 lub 1/6 przygotowanych porcji.
Składam tortillę na pół, przykrywając połowę obłożoną farszem drugą połową, na której nie znajdują się żadne składniki i zamykając tym samym farsz w środku.
Tak przygotowaną tortillę układam na suchej, gorącej patelni (bez tłuszczu) i opiekam po 3-4 minuty z każdej strony, aż z wierzchu się zapieką, a ser w środku roztopi się i połączy obie części ciasta. Tak samo postępuję z kolejnymi tortillami. Ja najczęściej biorę dużą patelnię i opiekam 2 tortille na raz, przyspieszając tym samym cały proces.
Podaję od razu. Przed podaniem kroję w trójkąty.
W osobnym naczyniu mieszam składniki marynaty – tartą skórkę z cytryny, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oliwę i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatę dodaję do mięsa i siekam natkę. Połowę natki dodaję do mięsa i starannie mieszam, aż wszystkie kawałki osnują się dodatkami. Przykrywam i wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie szykuję dynię – obieram, usuwam pestki i miękki miąższ, zostawiając wnętrze dyni (ten twardszy miąższ). Kroję go w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach (lub dodaje gotowe kawałki mrożonej dyni).
Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju do smażenia. Na rozgrzany wkładam mięso i chwilę smażę. Dokładam dynię, mieszam i smażę lub duszę pod przykryciem, aż dynia zmięknie (w zależności od gatunku dyni i wielkości kawałków, na jakie jest pokrojona może to trwać od kilku do kilkunastu minut). Pod koniec doprawiam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odparowuję ewentualny nadmiar płynu (sosu) z patelni.
Tortille układam na blacie lub talerzu, jedną połowę obkładam częścią sera, na nim układam indyka z dynią, posypuję częścią siekanej natki i przykrywam częścią sera.
Ja zwykle dzielę sobie przygotowane składniki na 4 lub 6 części (w zależności od planowanej ilości tortilli) i obkładam 1/4 lub 1/6 przygotowanych porcji.
Składam tortillę na pół, przykrywając połowę obłożoną farszem drugą połową, na której nie znajdują się żadne składniki i zamykając tym samym farsz w środku.
Tak przygotowaną tortillę układam na suchej, gorącej patelni (bez tłuszczu) i opiekam po 3-4 minuty z każdej strony, aż z wierzchu się zapieką, a ser w środku roztopi się i połączy obie części ciasta. Tak samo postępuję z kolejnymi tortillami. Ja najczęściej biorę dużą patelnię i opiekam 2 tortille na raz, przyspieszając tym samym cały proces.
Podaję od razu. Przed podaniem kroję w trójkąty.

Składniki (na 4 porcje). 1 PORCJA 2 ćwiartki
- 1/2 cytryny (lub 1 limonka):
- tarta skórka z tej cytryny/limonki
- świeżo wyciśnięty sok z tej cytryny/limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 250-300 g filetu drobiowego (kurczak, indyk)
- 250-300 g dyni (sam miąższ bez skóry i pestek lub mrożona)
- 1/2 kulki mozzarella light
- 1/2 pęczka natki pietruszki (ew. innej zieleniny np. kolendra czy melisa)
- sól i czarny pieprz –do smaku
- 4 pełnoziarniste tortille