Przygotowanie
W dużym naczyniu – mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie widelcem. Dodać pokrojone w kostkę, obrane ze skórki jabłko, wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie – jeśli tak jest można dodać łyżkę lub dwie mąki pszennej. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto nabierać dużą łyżką (zanurzaną uprzednio w oleju, by ciasto się do niej nie kleiło) i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, z obu stron, odwracając na drugą stronę kiedy powierzchnia racuchów pokryje się pęcherzykami powietrza. Odkładać na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia.
Wyrośnięte ciasto nabierać dużą łyżką (zanurzaną uprzednio w oleju, by ciasto się do niej nie kleiło) i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, z obu stron, odwracając na drugą stronę kiedy powierzchnia racuchów pokryje się pęcherzykami powietrza. Odkładać na papierowy ręcznik kuchenny do odsączenia.
Składniki (na około 15 sztuk). 1 PORCJA 3 sztuki
- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 3 średnie kwaśne jabłka
- 2 opakowania suchych drożdży
- 3 łyżki soku z cytryny
- Szczypta soli