Przygotowanie
Buraka umyć. Zamknąć szczelnie w folii aluminiowej i piec w piekarniku 20 – 30 minut w 170 stopniach (do miękkości).Kaszę gryczaną ugotować na sypko – wystudzić. Buraka wyjąć z piekarnika, wystudzić i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę lub w ćwiartki. Przygotować sos z oliwy z oliwek, miodu, soku z cytryny i musztardy. Połączyć rukolę i kaszę z sosem. Doprawić pieprzem i wymieszać.. Na wierzch ułożyć buraka, ser i gruszkę.
Składniki (1 porcja)
- Rukola 1 garść
- Ser twarogowy półtłusty/ ser feta 100g
- burak 1 średnia sztuka
- gruszka 1 średnia sztuka
- Kasza gryczana niepalona 3 łyżki
- pieprz
SOS:
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- miód 1 łyżka
- sok z cytryny 1 łyżka
- musztarda 1 łyżka