Przygotowanie
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać ze skóry, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wsypać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie wsypać starte warzywa. Dusić 7-8 min. Do warzyw dołożyć mięso. Przyrządzać do momentu, aż mięso straci różowy kolor. Kolejno wlać passatę pomidorową oraz przyprawić do smaku. Gotować jeszcze przez około 7-8 min.
Składniki (4 porcje)
- Makaron razowy 2 szklanki
- Passata pomidorowa 500 ml
- Cebula 1 sztuka
- Marchewka 1 sztuka
- Pietruszka 1 sztuka
- Czosnek 4 ząbki
- Seler 1 plaster
- Mięso mielone z indyka 300 g
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Oregano, bazylia, tymianek po 1/3 łyżeczki