Spaghetti na zdrowo

2023-05-25 | Obiady, Przepisy

Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać ze skóry, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wsypać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie wsypać starte warzywa. Dusić 7-8 min. Do warzyw dołożyć mięso. Przyrządzać do momentu, aż mięso straci różowy kolor. Kolejno wlać passatę pomidorową oraz przyprawić do smaku. Gotować jeszcze przez około 7-8 min.

Składniki (4 porcje)

  • Makaron razowy 2 szklanki
  • Passata pomidorowa 500 ml
  • Cebula 1 sztuka
  • Marchewka 1 sztuka
  • Pietruszka 1 sztuka
  • Czosnek 4 ząbki
  • Seler 1 plaster
  • Mięso mielone z indyka 300 g
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Oregano, bazylia, tymianek po 1/3 łyżeczki