Tarta pomarańczowa

2023-05-25 | Przepisy, Słodkie zdrowe pokusy

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 170°. Wymieszać wszystkie składniki suche aż otrzymamy konsystencję mąki. Dodać olej kokosowy i mieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przelać ciasto do formy na tarte, włożyć do piekarnika na około 20 min. Odstawić po upieczeniu aż ostygnie.
Zblendować wszystkie składniki na wypełnienie na idealnie jednolitą masę. Przelać całość na spód ciasta i włożyć do zamrażarki. Przed podaniem udekorować owocami.

Składniki

Ciasto:

  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 5 małych łyżeczek miodu
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli himalajskiej
  • 5 łyżek oleju kokosowego roztopionego

Wypełnienie:

  • 100 g dowolnych orzechów lub płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 5 łyżek masła
  • 5-6 łyżek miodu
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • 3-4 łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 szczypty soli himalajskiej