Przygotowanie
Do miski wsypać wiórki kokosowe, otręby pełnoziarniste, kakao. Daktyle pokroić na drobne kawałki i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 15 minut. Masło orzechowe i miód rozpuścić w kąpieli wodnej. Odsączyć daktyle i dodać do miski razem z miodem i masłem orzechowym (jeżeli chcemy uzyskać bardziej gładką masę, daktyle można zblendować). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować średniej wielkości kulki, a następnie obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Składniki: (na ok. 20-25 kulek)
- 1 szklanka daktyli: (ok. 80g)
- 1 szklanka wiórek kokosowych: 90g
- 1 szklanka otrębów pełnoziarnistych: 90g
- 2 łyżki prawdziwego kakao: 20g
- 1 łyżka masła orzechowego: 20g
- 2 łyżeczki miodu: 20g
- wiórki kokosowe do obtoczenia: 30g