Zimowe kaszotto

2023-05-25 | Obiady, Przepisy

Przygotowanie

Kaszę dokładnie opłucz i pozostaw do odsączenia. Cebulę oraz pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka wysmarowanego oliwą i podsmaż. Po chwili dodaj czosnek. Następnie wrzuć kaszę jęczmienną, dodaj 250ml wody, passatę i duś pod przykryciem. Gdyby była potrzeba podlej wodą. Po upływie ok. 20 minut dodaj odsączoną czerwoną fasolę, zielony groszek i duś do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Składniki na 2 porcje

  • kasza jęczmienna (70g)
  • cebula (1/2 sztuki)
  • zielony groszek (50g)
  • fasola czerwona (1/2 puszki)
  • passata pomidorowa (2 łyżki)
  • pieczarki (100g)
  • ząbek czosnku (1 ząbek)
  • woda (250ml)
  • Oliwa (1 łyżka)