Przygotowanie
Kaszę dokładnie opłucz i pozostaw do odsączenia. Cebulę oraz pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka wysmarowanego oliwą i podsmaż. Po chwili dodaj czosnek. Następnie wrzuć kaszę jęczmienną, dodaj 250ml wody, passatę i duś pod przykryciem. Gdyby była potrzeba podlej wodą. Po upływie ok. 20 minut dodaj odsączoną czerwoną fasolę, zielony groszek i duś do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Składniki na 2 porcje
- kasza jęczmienna (70g)
- cebula (1/2 sztuki)
- zielony groszek (50g)
- fasola czerwona (1/2 puszki)
- passata pomidorowa (2 łyżki)
- pieczarki (100g)
- ząbek czosnku (1 ząbek)
- woda (250ml)
- Oliwa (1 łyżka)