Przygotowanie
Kaszę ugotować. Dynię obrać, oczyścić, miąższ zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę drobno, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę. Dodać czosnek i chwilę poddusić. Dodać dynię, i drugą łyżkę oliwy. Mieszać przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać przyprawy i dusić chwilę. Dodać lekko poszatkowany szpinak. Odstawić patelnię z ognia. Przełożyć składniki do rozdrabniacza/ blendera (opcjonalnie można posiekać na desce). Następnie przełożyć składniki do dużej miski i wymieszać razem z ugotowaną kaszą. Dodać jajo i łyżkę otrąb żytnich. Wymieszać i uformować 4-6 kotletów. Piec w piekarniku przez 10-15 minut w temp 180 stopni C. Podawać z sałatką z pokrojonych pomidorów.
Składniki na 2 porcje
- Kasza jaglana (1/3 szklanki)
- 300g dyni (waga przed obraniem)
- oliwa (2 łyżki)
- Czosnek (1 ząbek)
- Szpinak (100g)
- curry (1 płaska łyżeczka)
- Pieprz, oregano ( po szczypcie)
- 1 jajo
- Pomidory (2 sztuki)
- Otręby żytnie (1 łyżka)