Spośród wielu pacjentów zgłaszających się do naszych gabinetów dietetycznych wielu ma problem z organizacją jedzenia, gotowaniem, przygotowywaniem posiłków oraz zjedzeniem ich o określonych porach. Wynika to z tego, że zachowanie jedzeniowe jest zachowaniem które charakteryzuje się stałymi wzorcami które mamy w sobie już od dzieciństwa, są one utrwalone w nas od lat, Każdy z nas na co dzień je określoną ilość i wielkość posiłku o określonej częstotliwości, każdy ma określoną regularność jedzenia do której jest przyzwyczajony tak jak do smaku, koloru i konsystencji pokarmów. Badania pokazują także, że pacjenci mają określone i zindywidualizowane preferencje żywieniowe które dotyczą konkretnego posiłku.
Każdy z nas ma utrwalony i określony styl jedzenia.
Główne style jedzenia to styl punktowy i przedziałowy.
Pacjenci którzy wykazują wcześniej wypracowany przedziałowy styl jedzenia są zdecydowanie pacjentami o wyższym ryzyku występowania otyłości i pacjentami u których występują trudności w utrzymaniu diety.
Styl przedziałowy oznacza bardzo szeroki zakres produktów i potraw które jemy, jest to styl bardzo elastyczny o dużej swobodzie decyzji i o możliwości adaptowania się do różnych sytuacji, mówiąc w skrócie pacjenci z przedziałowym z celem jedzenia mogą zjeść wszystko, o każdej porze w obojętnie jakim miejscu.
Natomiast punktowy styl jedzenia charakteryzują pacjenci którzy mają zaplanowany określony posiłek o określonej godzinie i na każdy posiłek jedzą stricte charakterystyczne dla tego posiłku potrawy np. zawsze na śniadanie jedzą owsiankę a na kolację sałatkę. Zachowanie ich jest uporządkowane, jest przewidywalne, odżywiają się często monotonnie, w małym stopniu urozmaicają posiłki. Takie osoby dużo łatwiej dostosują się do narzuconej diety niż osoby które mają przedziałowy styl jedzenia.
Oprócz punktowego i przedziałowego stylu jedzenia u pacjentów obserwujemy także tak zwany styl dolny czyli wisceralny jedzenia oraz stylu górny czyli zmysłowy jedzenia.
Bardzo często pacjenci którzy preferują styl górny zmysłowy jedzenia mają dużo większą tendencję do tycia ponieważ jest to styl gdzie dominuje potrzeba przyjemności czerpanej ze smaku widoku czy zapachu potrawy.
Natomiast w stylu dolnym wisceralnym głównie chcemy zaspokoić uczucie głodu i doświadczyć uczucia sytości. Pacjenci którzy preferują styl dolny wisceralny mniej emocjonalnie jedzą i częściej nie objadają się.
Podsumowując jeżeli jesteś tak zwanym spontanicznym smakoszem czyli reprezentujesz styl:
- górny zmysłowy jedzenia
- o charakterze przedziałowym
to zdecydowanie ciężej będzie ci się dostosować do diety i zastosowanie u ciebie diety, nawet wprowadzenie tylko zmian żywieniowych racjonalnych będzie wiązało się z ogromnymi zasobami energetycznymi które Ty będziesz musiał wdrożyć u siebie. Dlatego też nie u każdego z nas tak prosto jest wdrożyć dietę i nawyki żywieniowe ponieważ psychodietetyka jest to bardzo skomplikowana nauka i jedzenie niestety nie jest czasami tak proste jak nam się wydaje bo to nie tylko nasz mózg ale także emocje uczestniczą w tym co jemy.