Przygotowanie
Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut by napęczniały. Jajko ugotuj na twardo. Łodygi selera umyj i pokrój w mniejsze kawałki Odsącz z zalewy ananasa. Ugotowane jajko i ananasa pokrój w kostkę i włóż do miseczki. Dodaj selera i posiekany szczypiorek.
Następnie pokrój szynkę w kostkę i również dołóż do miski. Rodzynki odsącz dokładnie na sitku i wrzuć do miski. Dodaj do sałatki jogurt, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez 20-30 minut.
Składniki dla 8 porcji
- Szynka konserwowa 4 plastry
- Jajko 1 szt
- Seler naciowy 2 łodygi
- Ananas 5 plastrów (najlepiej świeży)
- Rodzynki 1 garść
- Jogurt grecki 3 łyżki