
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Formę (24×24) wyłóż papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier wystawał poza krawędzie.
Czekoladę gorzką rozdrobnij za pomocą blendera, noża lub malaksera. Daktyle przekrój na pół i rozdrobnij w malakserze na mniejsze kawałki.
Do miski dodaj pomidory,daktyle, jaja, ksylitol, olej kokosowy, kakao, mąkę, proszek do pieczenia i chilli oraz cynamon. Zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Do masy dodaj czekoladę i wymieszaj. Wylej ciasto do formy i piecz 40-45 min.
Podawaj posypane delikatnie cukrem pudrem i cynamonem.

Składniki
- Gorzka czekolada min. 70% kakao 100g
- Daktyle suszone 100 g
- Pomidory z puszki krojone- 400g
- Jajka 4 sztuki
- Ksylitol 100g
- Olej kokosowy 50g
- Kakao naturalne, niesłodzone 20g
- Mąka pszenna typ 550 – 250g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Chilli mielone- szczypta