Chłodnik z jajkiem

2024-07-23 | Obiady, Przepisy

Przygotowanie

Buraka umyć, obrać, pokroić na połówki, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić. Rzodkiewki zetrzeć na tarce lub pokroić w mniejsze kawałki. Koperek posiekać Jajka ugotować na półmiękko. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone warzywa: rzodkiewki i koperek. Całość zalać kefirem. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków, łyżę soku z cytryny oraz szczyptę granulowanego czosnku. Chłodnik podawać z przyprawami i ugotowanymi jajkami, udekorowany koperkiem.

Składniki

  • 2 porcje
  • 1 duży burak
  • pęczek rzodkiewki
  • kefir 300 ml
  • pęczek koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • czosnek granulowany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 jajka