Przygotowanie
Buraka umyć, obrać, pokroić na połówki, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić. Rzodkiewki zetrzeć na tarce lub pokroić w mniejsze kawałki. Koperek posiekać Jajka ugotować na półmiękko. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone warzywa: rzodkiewki i koperek. Całość zalać kefirem. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków, łyżę soku z cytryny oraz szczyptę granulowanego czosnku. Chłodnik podawać z przyprawami i ugotowanymi jajkami, udekorowany koperkiem.
Składniki
- 2 porcje
- 1 duży burak
- pęczek rzodkiewki
- kefir 300 ml
- pęczek koperku
- łyżka soku z cytryny
- czosnek granulowany
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 jajka