Pizzerinki z serka wiejskiego

2025-05-01 | Kolacje, Przepisy

Przygotowanie

Do szklanej miski dodaj serek wiejski, dwa jajka, trzy cztery łyżki mąki pełnoziarnistej bądź orkiszowej, łyżeczkę proszku do pieczenia i ulubione zioła np. bazylia, rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż łyżką małe pizzerinki. Na wierzch każdej z nich ułóż plastry szynki. Przesmaruj lekko koncentratem pomidorowym bądź możesz użyć pasaty pomidorowej. Dodaj mozzarellę light i zapiecz w piekarniku przez 15 -20 min w 180° możesz udekorować na koniec rukolą bądź młodymi

Składniki (na ok. 8 sztuk)

  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej/orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione zioła np. bazylia, rozmaryn
  • sól, pieprz po szczypcie
  • po 2 plasterki szynki na każdą pizzerinkę
  • 1 kula mozzarella light
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub passaty
  • rukola lub młode listki do dekoracji