
Przygotowanie
Do szklanej miski dodaj serek wiejski, dwa jajka, trzy cztery łyżki mąki pełnoziarnistej bądź orkiszowej, łyżeczkę proszku do pieczenia i ulubione zioła np. bazylia, rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż łyżką małe pizzerinki. Na wierzch każdej z nich ułóż plastry szynki. Przesmaruj lekko koncentratem pomidorowym bądź możesz użyć pasaty pomidorowej. Dodaj mozzarellę light i zapiecz w piekarniku przez 15 -20 min w 180° możesz udekorować na koniec rukolą bądź młodymi

Składniki (na ok. 8 sztuk)
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej/orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione zioła np. bazylia, rozmaryn
- sól, pieprz po szczypcie
- po 2 plasterki szynki na każdą pizzerinkę
- 1 kula mozzarella light
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub passaty
- rukola lub młode listki do dekoracji