Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. Pokojowej. Trzy dojrzałe banany rozgniatamy za pomocą widelca na papkę. Płatki owsiane górskie mielimy w blenderze na konsystencję mąki. Do zmiksowanej masy dodajemy zmielone płatki owsiane, pół łyżeczki cynamonu, 70 g oleju i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub delikatnie miksujemy jedynie do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste. Ciasto przekładamy do mniejszej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy przekrojonego na pół banana. Piec przez ok 35 minut w temp. 185 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Składniki
- 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 230 g płatków owsianych górskich lub mąki owsianej (ok. 2 szklanki)
- 70 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu