Przygotowanie
Jaja ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę cynamonu. Do gęstej masy dodajemy startą marchewkę na drobnych oczkach. Mieszamy (można dodać odrobiny mleka, aby ujednolicić konsystencję). Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, mieszamy z resztą cynamonu. Gotową masę przekładamy na blachę do ciasta wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia 28 x 24 cm. Na wierzchu układamy jabłka. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 -50 minut.
Składniki
- marchewka- 4 małe sztuki
- erytrol- 3 łyżki
- jajka- 5 sztuk
- mąka orkiszowa- 2 szklanki
- proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
- roztopione masło- 3 łyżki
- mleko- opcjonalnie
- jabłka- 5 sztuk
- cynamon- 1 łyżeczka czubata